Trujillo neuletakki ja Paracas pusero -50 €
Tarjous voimassa 28.4. saakka

Trujillo ja Paracas -50 €
Tarjous voimassa 21.4. saakka

Hae verkkokaupasta

Det här avsnittet innehåller för närvarande inget innehåll. Lägg till innehåll i det här avsnittet med hjälp av sidofältet.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Ansvarsarbetet har startat

  • 8 min lästid

Flera varumärken och näthandlare pratar om ansvar och annonserar om sitt ansvar. Det gör Classy, ​​åtminstone på ett litet sätt, på sin sida om alpacka. Men vad är det för ansvar? Och är Classy verkligen ansvarig? Till viss del klargjordes saken när vi försökte bli säljare på Weecos.com, den där marknadsplatsen för varumärken för ansvarsfull design. Visst, vi klarade deras ansvarsundersökning. Men låt oss ta reda på lite mer!

I Finland har Eetti (Föreningen för etisk handel) under flera år studerat de finländska klädmärkens ansvar i sina Ränkkä brandi-studier . Det finns verkligen många märken, från ganska små modeaktörer till mycket stora i finska termer och till och med till de egna klädmärkena hos stora butikskedjor. De små klarade sig bättre än de stora. Classy har inte inkluderats, och är verkligen för liten för att vara i den gruppen för nu.

Den finska studien genomfördes med hjälp av den holländska Rank a Brand NGO:s kriterier för klädmärken. När Eetti gör sin forskning är poängsättningen enkel - om svaret är positivt och tydligt blir resultatet 1 poäng, om det är negativt eller oklart blir resultatet 0 poäng. Informationen ska finnas på varumärkets hemsida eller på annat sätt enkelt, förklaringar via e-post hjälper inte.

Här är en titt på hur Classy fungerar med samma uppdelning. Skulle Classy få poäng? Vilka skulle vara de största och/eller enklaste bristerna att åtgärda? Låt detta blogginlägg bli utgångspunkten för Classys planerade ansvarsarbete.

Snygga klimatåtgärder

Kriterierna ger max 6 poäng för denna poäng. Granskningen omfattar koldioxidavtryck, klimatarbete och klimatmål.

Grönt fotavtryck

Koldioxidavtryck från den egna verksamheten

Classy har inte beräknat eller publicerat koldioxidavtrycket för sin egen verksamhet. Det skulle dock kunna göras med rimlig ansträngning, eftersom vi har viss erfarenhet av att beräkna ett annat företags koldioxidavtryck. I vissa avseenden skulle uppskattningar behöva användas.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

El från förnybara resurser över 50 % / 100 %

Familjeföretagets huvudkontor är familjehemmet som för närvarande har gott om plats. Där sker produktleveranser och annan daglig drift. Elen som används är sk basel, varav endast 29 % produceras av förnybara energikällor. Resten görs med kärnkraft eller fossila bränslen. Detta är ett problem som är lätt att åtgärda. Classys faktiska lager ligger i centrum av Muurami. Där ingår el i hyran. Elförbrukningen i utrymmet är nästan obefintlig, eftersom lamporna sällan lyser, bara när produkterna fylls på, eller en ny försändelse tas dit.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Försörjningskedjans koldioxidavtryck

Classy har inte beräknat eller avslöjat koldioxidavtrycket för sin leveranskedja. Den största påverkan är säkert garnproduktion och frakt. Garlita, våra stickade plagg i Litauen, använder sin egen solenergi, så deras koldioxidavtryck är litet. Som helhet skapas dock ett betydande koldioxidavtryck i produktionskedjan, och det skulle vara bra att ta reda på mängden, och säkert möjligt att ta reda på det. Det kräver dock arbete.

0 för detta nu, möjligen 1 poäng i framtiden.

Minska koldioxidavtrycket från försörjningskedjan

Med Classy kan produktionskedjans koldioxidavtryck endast påverkas direkt av valet av transportmetod. I övrigt bör åtgärderna vidtas av leverantören eller tjänsteleverantören.

0 för detta nu, möjligen 0 i framtiden.

Målet är klimatneutralitet

Genom att kompensera kan detta enkelt uppnås även omedelbart, så du vågar ge ett sådant löfte. Därför kommer Classy att vara koldioxidneutral i sin egen verksamhet till 2025. För att komma till detta måste du först börja beräkna ditt koldioxidavtryck.

1 poäng för detta.

Allt som allt skulle du bara få 1 poäng från sektionen nu, men i framtiden, med rimligt arbete, upp till 4 poäng.

Classys miljöåtgärder

Det är möjligt att få 12 poäng för miljöåtgärder. Under översyn är råvarornas ansvar, förbudet mot användning av skadliga kemikalier och dess övervakning, förpackningsmaterial och avfallsfotavtrycket, samt åtgärder relaterade till att förlänga klädernas livscykel.

Alpackaklippning

Rekommenderade råvaror över 25% / 50% / 90%

Den 100 % alpacka som Classy använder finns inte på Rank a Brands lista över rekommenderade ingredienser, vilket är lite konstigt. Deras odling är trots allt väldigt naturlig och hållbar. Ekologisk bomull verkar till exempel vara lämplig, även om det också finns problem med dess produktion.

Vi tycker att alpacka är ett utmärkt material, och dessutom ansvarsfullt producerat, och det är därför vi inte ändrar det. Andra material kan komma med ibland, tiden får utvisa hur planerna blir verklighet.

0 poäng för detta, och det kommer inte att bli fler inom en snar framtid. Så tre poäng förlorade!

Återvunna råvaror över 25% / 90%

Classy använder inte återvunnet material. Möjligheterna att använda garnändarna på konerna som blir över från produktionen, liksom de demonterade garnerna, studeras för närvarande som en del av examensarbetet. Andelen produkter som tillverkas på detta sätt kan dock inte öka särskilt mycket, eftersom det produceras väldigt lite avfall av detta slag.

0 poäng för detta, och det kommer inte att bli fler inom en snar framtid.

Metoden tar bort farliga kemikalier från produktionsprocessen

De garner som Classy använder är Oeko-Tex 100-certifierade, så det finns en policy för dem och en lista över förbjudna farliga kemikalier är säkerligen tillgänglig. Kemikalier behövs inte i stickning, och i övrigt är produktionen i Finland och Litauen säker.

Det finns ingen information om vilka kemikalier som används vid tillverkning av knappar och dragkedjor, men deras andel av produkternas totala vikt är försvinnande liten.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Avlägsnande av minst en / minst tre misstänkta grupper av kemikalier

Se den föregående.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Förpackningsmaterial

De dubbla påsarna vi använder när vi skickar produkter till kunder är gjorda av dubbelt kraftpapper och är därför återvinningsbara. De tål även att återanvändas vid retur av produkter, när det är nödvändigt eller i någon annan försändelse.

Tröjorna är förpackade på fabriken i tunna polyetenpåsar, som är nödvändiga för att skydda produkten under transport och förvaring. Plastpåsen skyddar mot fukt och förhindrar att textila skadedjur kommer in i tröjan. Det finns inget sätt i sikte att bli av med dessa påsar.

Det krävs ingen rapport i kriterierna, men det kan göras.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Avfallsmaterial fotavtryck

Beräkningen av avfallsmaterialens fotavtryck har ännu inte gjorts. Allt förpackningsmaterial försöker dock återanvändas, om så bara på grund av dess kostnadsreducerande effekt. Material som inte kan användas eller som inte behövs återvinns. De flesta av dessa är kartong- och träpallar.

Möjligheterna att använda garnändar som blivit över från produktionen, samt demonterade garn, studeras för närvarande som en del av examensarbetet. De går inte till spillo, eftersom det är ett sällsynt och dyrt material som förtjänar den användning det förtjänar.

Stickade plagg tillverkas främst genom att bitarna stickas till form och fogas direkt till varandra, så det blir inte mycket skäravfall. Så länge den föds kommer stickarna att ta hand om den.

0 för detta nu, möjligen 1 poäng i framtiden.

Främjar slow fashion och återanvändning

Slow fashion och sloganen "Buy less, buy better" har varit Classys principer från första början.

Classy har inte den utökade kundgarantin, reparations- och underhållsservice, produktåtertagning eller försäljning av begagnade produkter som nämns i utvärderingskriterierna. Dessa bör övervägas. Återtagning av produkterna kommer att påbörjas så snart en ytterligare användning kan hittas för materialet i dem, t ex genom tovning.

Istället finns behandlingsinstruktioner . Reparationsinstruktioner kan fortfarande läggas till.

Öppnandet av prisstrukturen går inte att hitta på Classys hemsida, men det skulle lätt kunna göras för till exempel vissa produkter. Prisstrukturen på produkterna varierar, men den är ungefär densamma som varans taxfreepris

  • råvaror och förnödenheter 20 %
  • arbets- och stickfrakt 20%
  • varumärkesandel 20%
  • marknadsföring och försäljning 40%

Storlekstabellerna finns i webbutiken separat för varje produkt.

1 poäng för detta nu, 2 poäng i framtiden.

Allt som allt skulle du bara få 1 poäng från sektionen nu, men i framtiden skulle du med rimligt arbete kunna få 6 poäng.

Arbetsliv och mänskliga rättigheter

Du kan få 11 poäng från sektionen om de mänskliga rättigheterna för produktionen och deras kontroll i hela värdekedjan är i ordning

Garlita stickfabrik

Klagomålsmekanism för fabriksarbetare

Det finns ingen verifieringspolicy. Dess genomförande och att säkerställa praktisk drift kan vara mycket svårt, eller till och med omöjligt.

0 poäng för detta, och det kommer inte att bli fler inom en snar framtid.

Lista över direkta leverantörer

Listan har inte publicerats, men en kan göras.

Allt garn som används av Classy kommer från Peruvian Inca Tops. Alla tröjor, byxor och några mössor är gjorda av Garlita från Litauen och några mössor av Nevil från Finland. Tidigare tillverkades tröjorna i en annan finsk stickfabrik, men detta fick överges på grund av tillgänglighetsproblem. Vävda halsdukar är gjorda av peruanska MFH Knits.

För små tillbehör levereras produktetiketterna av det finska företaget Tutotanauha, dragkedjorna kommer från Estlands Coats Eesti, och knapparna kommer från kinesiska Miracle Trims. Prislapparna levereras av finska Kirjapaino Kari. Övriga tryckta produkter tillverkas i egen regi.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Öppna leverantörslistan

Detta finns inte ännu, men det kan göras om/när nödvändig information erhålls från leverantörerna.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Utökning av leverantörslista längre ner i leverantörskedjan

Detta finns inte ännu, men det kan göras. I praktiken har peruanska företag andra företag i samma grupp som leverantörer, till exempel för trådar som används i halsdukar. Det finns inga andra betydande andra leverantörer.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Inköp från certifierade tillverkare 25% / 50% / 70%

Allt stickarbete utförs i lågriskländer, Finland och Litauen, så i det avseendet är saken redan i ordning enligt dessa länders lagstiftning. Stickade plagg står för mer än 90 % av Classys inköp.

Detta är förmodligen redan 3 poäng, och samma sak i framtiden.

Arbetsvillkorspolicy för leverantörer av halvfabrikat

En sådan policy eller dess rapportering har inte gjorts, och det kan vara ytterst obekvämt att göra det.

0 poäng för detta, och det kommer inte att bli fler inom en snar framtid.

Ett engagemang för en levnadslön

Det finns inget sådant offentligt åtagande, men det skulle säkert kunna göras. När det gäller Finland och Litauen är det verkligen inga problem. Men i praktiken är det väldigt svårt att ta reda på lönenivån för peruanska journalister, eller ens ta reda på vad lönenivån egentligen räcker att leva på vid varje given tidpunkt.

0 poäng för detta, och det kommer inte att bli fler inom en snar framtid.

Sikta på att betala en levnadslön

Se den föregående.

0 poäng för detta, och det kommer inte att bli fler inom en snar framtid.

Inköpspolicyer

Det ligger i Classys intresse att gynna långsiktiga samarbetsrelationer med sina leverantörer och koncentrera beställningarna till dem. Detta har inte publicerats som en policy, men det kan säkert göras.

0 för detta nu, 1 poäng i framtiden.

Sammantaget skulle sektionen få 3 poäng nu, men i fortsättningen kunde man med rimligt arbete få 7 poäng.

Sammanfattning

Om jag skulle behöva ett positivt och tydligt svar för att få en poäng i utvärderingen skulle jag ändå inte få särskilt många poäng. Möjligen skulle dock totalt fem poäng samlas på alla sektioner, såväl klimatåtgärder som miljöåtgärder, samt frågor som rör arbetsliv och mänskliga rättigheter.

Istället, genom att någorlunda enkelt registrera nuvarande verksamhetsrutiner och policyer, och utveckla verksamheten, kunde cirka 17 poäng erhållas, vilket redan skulle vara ett bra resultat. Med det kunde du redan nå B-kategorin på EA-skalan.

Men i förhållande till ansvar, i studier som denna, ökar kraven ständigt, vilket är riktigt. Därför bör ett planerat ansvarsarbete starta direkt, och försöka fixa de saker som går att fixa snabbast. Då kan du se längre fram. Och om du någon gång får slut på poäng i Ränkkäs varumärkeskriterier finns andra, ännu bredare kriterier tillgängliga.

Vi kommer att göra en ansvarsredovisning för 2022 i början av 2023. Vi får se hur läget är då.