Ansök i webbutiken

Alpaca - en naturlig fiber utan jämförelse

Alpacka

Alpackan är ett kameldjur besläktat med vicuña, lama och guanaco som lever i Sydamerika, särskilt i Peru, som har mer än 80 % av världens cirka 4 miljoner alpackor.

Alpackor betar delvis vilda i Anderna på en höjd av 3 500 till 5 000 meter, uppfostrade av tiotusentals familjer och försörjer dem. Vår garnproducent investerar och arbetar tillsammans med dessa små uppfödare för att främja korrekt avel och produktionsmetoder för alpackor.

Alpaca betyder inte bara själva djuret utan också dess "ull" som material. Strängt taget betyder ull i materialklassificeringar endast fårull. Ofta talar vi dock för tydlighetens eller vanans skull om alpackaull.

alpackor i Finland

Det har även fötts upp alpackor i Finland sedan 2002. Nu finns det runt 1 000-1 500 alpackor, varav flera lever i små flockar som attraktioner för gårdsturism.

I Haanpääs sommarcafé kan du träffa Bansku och andra alpackor. Det är värt ett besök.

Alpackapäls

Alpackan överlever under de kalla förhållandena i Anderna, där temperaturen kan variera mellan +30 och -20 grader, eftersom hårfibern innehåller små luftbubblor, och isolerar därmed värmen mycket bra.

Jämfört med fårull är alpackan slät och har inte en fjällliknande struktur. Det är därför kläder av alpacka känns len och mjuk i handen. Alpaca innehåller inte lanolin (ullfett), varför den passar många som är allergiska mot ull.

Alpackor skördas en gång om året. Garnproducenten och små uppfödare har kombinerat modern produktionsteknik och traditionella metoder i ett försök att minska stressen som upprullningen orsakar till ett minimum. All form av grymhet mot djur är förbjuden. De vill se till att hållbart jordbruk fortsätter att generera inkomster för de samhällen som traditionellt har tagit hand om alpackor i ett harmoniskt förhållande.

Efter plockningen sorteras fibrerna efter tjocklek och färg för vidare bearbetning.

Alpakkagarn

Alpackafibrer och garn tillverkade av dem delas in efter fiberns tjocklek i följande kategorier

- Royal alpacka max 19,0 mikrometer
- Babyalpacka max 22,5 mikrometer
- Superfin alpacka max 26,5 mikrometer
- Huarizo alpacka max 31,0 mikrometer
- Vuxen alpacka max 34,0 mikrometer

Beroende på tillverkare finns det små skillnader i klassificeringarna.

Classys tröjor är gjorda av Baby alpacka. Premium Baby alpacka används även i halsdukarna, där fibrerna har valts från den nedre gränsen av klassificeringen, en del även från sidan av Royal alpaca klassificeringen. Du kan verkligen se skillnaden, premiumkvaliteten är lyxigt mjuk.

Ansvar

Kan en vanlig, ansvarsfull konsument som föredrar lokal mat använda alpacka chartrad långväga i Peru i sina kläder?

Jo det kan du!

Kläder gjorda av ull från ett får som fötts upp i närområdet skulle kanske vara mer att rekommendera, men jämfört med till exempel en tröja gjord av merinoull intensivt producerad i Australien, i Kina eller Bangladesh, produkter gjorda av ull från fri- alpackor tillverkas på ett mycket ansvarsfullt sätt - speciellt när produkterna tillverkas i Finland eller omnejd.

Ansvarsfull konsumtion börjar med köpbeslutet – Behöver du verkligen detta nya plagg? Köp mindre, köp bättre. Kläder gjorda av alpacka håller länge om de sköts om på rätt sätt, och den tidlösa stilen med Classy-produkter är aldrig ur modet.