Trujillo neuletakki ja Paracas pusero -50 €
Tarjous voimassa 28.4. saakka

Trujillo ja Paracas -50 €
Tarjous voimassa 21.4. saakka

Hae verkkokaupasta

Det här avsnittet innehåller för närvarande inget innehåll. Lägg till innehåll i det här avsnittet med hjälp av sidofältet.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Vädring

Ofta kan tillräcklig rengöring uppnås genom att vädra alpackaplagget utomhus i frisk luft. Ju oftare du vädrar, desto mindre ofta behöver du tvätta dina alpackakläder.

 

Fläck borttagning

Om det bara finns små fläckar på produkten, rekommenderas att ta bort dem lokalt genom att försiktigt torka av dem med en fuktig trasa. Ibland räcker det inte med ventilation och lokal fläckborttagning och då måste plagget tvättas. Här är instruktionerna för det. 

 

Handtvätt

Tvättning ska alltid göras för hand. Tvätta aldrig alpackakläder i tvättmaskin, inte ens med dess ullprogram!

Fyll en ren diskho med kallt eller rent av kallt vatten, ca 20 grader. Använd ett handfat eller ett fat som är tillräckligt stort för att plagget ska passa bekvämt i det. Blanda i en liten mängd mild tvål eller schampo. Babyschampo är det mest rekommenderade valet.

Använd aldrig blekmedel.

Doppa plagget i vatten och låt det dra i två till tre minuter. Krama försiktigt skummet genom plagget. Gnugga, vrid eller vrid inte plagget, eftersom det kommer att orsaka tovning.

Kasta bort tvättvattnet och ersätt det med sköljvatten. Det bör vara samma temperatur som tvättvattnet, eftersom temperaturfluktuationer orsakar tovning. Krama ur vattnet mycket försiktigt. Upprepa sköljningen vid behov tills det inte finns mer tvättmedel kvar i plagget.

 

Torr

Lägg plagget på en ren handduk och bred ut i form. Hantera våta kläder varsamt. Rulla handduken och plagget inuti den. Tryck försiktigt på rullen för att överföra vattnet till handduken. Vänta några minuter och rulla ut paketet.

Torka platt i rumstemperatur på en skuggig plats.

Bred ut en torr handduk på en luftig yta, till exempel på ett torkställ. Lyft försiktigt upp plagget på en handduk och forma det till rätt form och mått. Utsätt inte plagget för direkt solljus eller hög värme. Byt eventuellt tröjan till en torr handduk då och då och vänd ut och in på den.

Häng aldrig plagget på tork eftersom det kommer att töjas.

Lägg inte under några omständigheter alpackakläder i torktumlaren!

 

Kemtvätt i tvätten

Du kan också ta dina alpackakläder till tvättstugan, där de kommer att kemtvättas. Berätta för dem om eventuella fläckar.

 

Strykning

Om det är nödvändigt att stryka dina alpackakläder är det möjligt med den lägsta temperaturen på strykjärnet. Lägg en ren trasa mellan plagget och strykjärnet.

Genom att ånga med strykjärn eller använda en speciell klädångare kan du inte bara stryka alpackaplagget, utan även återställa de sträckta delarna av stickningen till sin ursprungliga form.

Observera att frekvent ventilation i fuktig luft är tillräcklig och det skonsammaste sättet att ta bort rynkor.

 

Borttagning av ludd/finnar

En högkvalitativ alpackatröja är inte känslig för pilling, men vid hård användning blir den förr eller senare. Du kan enkelt ta bort ludd, det vill säga ludd, med en ludd/luddborttagare som har olika modeller som fungerar med el, samt mer traditionella kammar av naturmaterial och andra verktyg.

Ta alltid bort ludd med försiktighet så att du inte råkar klippa av sticktrådarna! Med noggrant arbete blir tröjan som ny igen.

 

Lagring

Om du till exempel inte använder dina alpackakläder under sommaren bör de förvaras så att nattfjäril eller andra skadedjur inte kan förstöra dem. Precis som andra naturliga fibrer av animaliskt ursprung är alpacka väldigt bra för nattfjärilar!

Före förvaring är det nödvändigt att rengöra kläderna genom att vädra och/eller tvätta dem, som förklarats ovan. Smuts och fett som fastnar på kläder under användning lockar nattfjärilar. Efter tvätt, se till att plagget är helt torrt innan du förvarar det.

Plagget ska vikas i en kartong, en ren papperspåse eller till och med ett rent örngott så att det blir luftigt, men skyddat från mal och andra eventuella skadedjur. Använd inte plastpåsar, eftersom fukt kan samlas i dem. Häng heller inte upp tröjorna så att de inte sträcker sig under förvaring.

Cederträbitar som lämpar sig för naturlig utrotning av nattfjärilar, som finns i till exempel stora stormarknader. Lavendel sägs också hålla nattfjärilar borta. Butiker har också olika kemiska bekämpningsmedel som kan användas.

Om de förvaras på rätt sätt slipper du besvikelser och dina kläder blir rena och redo för nästa användningssäsong.