Grattis! Du har valt den långvariga och slitstarka Classy alpackastickan som ditt nya kreditplagg. Du måste ha märkt att alpackafiber är len och mjuk. Jag beklagar att säga att insektsvärldens textila skadedjur också uppskattar dessa underbara egenskaper. Tyvärr är alpackan inget undantag från andra naturliga fibrer som passar utmärkt som föda för många insekter.
Tröjan på bilden var bortglömd och tillgänglig för skadedjur, och så kunde användaren lappa ett dussin hål.
Bullriga skadedjur
Tyvärr finns det många skadedjur. Det kanske mest typiska och lätta att känna igen är nattfjärilen, det vill säga klädmal eller pälsmal. De är bleka, ljusberoende nattfjärilar och när du krossar dem med fingret får du ett gyllene glitter på handen. Malar tenderar att lägga sina ägg i animaliskt fibermaterial som är i mörker. Det är mallarverna som orsakar skadan när de börjar äta direkt efter kläckningen. En klädfjärilslarv biter sig igenom taggiga hål och lämnar spillning, medan en pälsmallarv rent äter stora släta öppningar.
Foto av Olaf Leillinger , CC BY-SA 2.5 , via Wikimedia Commons
Foto: Sarefo , CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
Foto: Sarefo , CC BY-SA 3.0 , via Wikimedia Commons
Skalbaggar har också textilätare. Till exempel kan pälsbaggar till och med vara skadliga för hela hushållet. Bland arterna av pälsbaggar är de vanligaste den fläckiga pälsbaggen, som är försedd med tre bleka fläckar på ryggen, och den gjorda skalbaggen, som har ett gulaktigt mönster på ryggen som liknar ett sågblad. Båda är mörka i huvudfärgen.
Bild av Francisco Welter-Schultes , CC0, via Wikimedia Commons
Pälsbaggarlarver äter speciellt smutsiga yllekläder, men de kan lämna din tröja ifred om annan mat finns tillgänglig och lägenheten är ren. Även till exempel en museibagge med sina larver kan skada textilier.
Förebyggande
Det kanske viktigaste sättet att förebygga skadedjur är renlighet av både kläder och hem. Naturligtvis är detta heller tyvärr inte en absolut effektiv metod. Stickade plagg ska vädras ofta och fläckar ska tvättas bort. Fler tips hittar du i vår skötselråd .
Stickade plagg ska förvaras rent och i förnuftigt rena skåp. De kan även förvaras som skydd i till exempel en papperspåse, kartong eller örngott.
På Classy uppskattar vi värderingarna av slow fashion och vi tycker att plagget ska hålla även för nästa bärare. Du bör dock vara försiktig när du pysslar så att dina andra kläder håller också. Loppisar och second hand-butiker kan utsätta din garderob för otäcka insekter. Kläderna kan innehålla till exempel äggen av ovan nämnda skadedjur och därmed är det stor risk för skador även på alpackatstickat. Det går bra att tvätta textilier som tål varmtvätt och att ha kläder i frysen en vecka tar också bort skadedjur.
Spara
Så fort du märker en eventuell skadedjursobservation, ställ dina dyrbara alpackatröjor i säkerhet. Alpaca tål inte höga tvätttemperaturer, så häng tröjorna utomhus och lägg dem i frysen minst -20 °C i minst en vecka, ännu längre. Övriga textilier kan eventuellt tvättas i 60–90 °C eller badas i bastun några timmar. Det går även bra att borsta eller tvätta mattor, samt garderober, med desinficerande tvättmedel.
I kampen mot nattfjärilar eller skalbaggar kan man också överväga möjligheten att bespruta, det vill säga att förgifta individerna. Olika insektssprayer, sprayade på rätt ställen, kan vara ett riktigt effektivt medel. Olika mörka urtag som golvlister är lämpliga gömställen för insekter och därmed viktiga ställen att imma på. När det gäller pälsbaggar kan man även tänka på skadedjursbekämpning för hela huset eller bostadsrättsföreningen.
Det finns både naturliga och kemiska lösningar för underhållskontroll. Cederträ och lavendel sägs stöta bort nattfjärilar. Dessa fungerar dock inte på icke-vuxna fjärilsindivider. Det finns olika hängande malmedel och fällor till försäljning i butik, som delvis innehåller samma mekanismer som de naturliga alternativen. Dessa måste bytas var tredje månad.
Med dessa tips, ha en bra dag och varma år med din Classy alpackatröja!