KESÄALE jopa -40 %

KESÄALE jopa -40 %

Hae verkkokaupasta

Det här avsnittet innehåller för närvarande inget innehåll. Lägg till innehåll i det här avsnittet med hjälp av sidofältet.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

ALPACA, heligt djur

  • 2 min lästid

Lamor och alpackor, du måste ha hört talas om dem. Dessa karakteristiska andinska kamelider, liksom vicuñas och guanacos, blir allt vanligare över hela världen.

För det första, vad är något, och varför är de så viktiga för oss?

Var och en av dem har olika sorter, men låt oss hålla det enkelt.

De flesta vet lite om de två sistnämnda ovan, vicuñas och guanacos. Varför? För de är vilda djur. Deras fiber kan vara ganska dyra, inte bara för att det är bra, utan också för att det är svårare att få tag på.

Till exempel, för att plocka vicuñas, utförs en traditionell ritual som kallas Chaku. Under denna ceremoni omger byborna vicuñas för att samla dem alla på gården för vallning och efterföljande frigivning.

Tillbaka till lamadjur och alpackor. Dessa är mer kända eftersom de är tama.

De har funnits i vår kultur sedan urminnes tider. Konstmanifestationer som keramik visar dessa djur som en del av lokalbefolkningens dagliga liv.

Ibland är det svårt att skilja dem åt, men vi kan generellt säga att lamadjur är större. De har en lång hals och ben, spetsiga öron och en långsträckt näsa; medan alpackor är fylliga, med kortare ben, öron och en platt näsa.

När vi fokuserar på alpackor har vi två typer. Huacaya alpacka, vars fluffiga ull gör att den ser ut som ett får; och alpackan Suri , som har en lockigare päls som ser ut som dreadlocks.

alpackafarm en flock alpackor

 

Skillnaden för lokalbefolkningen är dock större. Lamor är mest för att transportera last, medan alpackor främst föds upp för sin päls.

Eftersom alpackaull är en av de finaste fibrerna i världen är den högt värderad överallt. Detta är naturligtvis en betydande inkomst för lokalbefolkningen. För att inte tala om dess kolesterolfria och proteinrika kött, samt gödseln som används som gödsel och bränsle.

Cirka 87 procent av världens alpackabestånd finns i Peru, och deras uppfödning är den huvudsakliga formen av boskapsuppfödning i Perus högland, vilket motsvarar 80 procent av den lokala inkomsten. Denna ekonomiska aktivitet är så viktig att vi till och med firar "National Alpaca Day" varje 1 augusti.

Men det här är mer än ett företag, det är en familjetradition. Ursprungssamhällena som lever på över 4 000 meters höjd, där förhållandena är idealiska för alpackor att häcka, bevarar detta inkaarv som har utvecklats under åren.

Detta är också en familjeaktivitet som motiverar alla familjemedlemmar att delta. Från att plocka till att gå igenom en naturlig färgningsprocess, till att spinna ull och göra tyger med förfäders tekniker.

alpacka gård kvinnor vävning

 

Vilket bättre sätt att uppleva mjukheten hos alpackafibrer än Classy? Känn Perus fibrer på din hud genom att bära fina och vackra stilrena stickningar! Se damtröjor och herrtröjor .

 

Med vänliga hälsningar,

Ara

 

Snygg Ara virtuell reseguide

Ara är född och uppvuxen i Peru. Sedan hon var liten har hon skrivit skickligt och alltid älskat att resa. De senaste åren har han arbetat i översättningsstudior och i resebranschen. Ara säger att hennes arbete är en passion och ett sätt att leva, vilket också återspeglas i artiklarna om "virtuella resor" med Peru-tema för Classy.

Vad är nästa resmål att lära känna? Föregående artikel Titicaca, seglar högt .