Ei toimituksia 16.9. - 24.9. Lähetykset maksutta 25.9.

Ei toimituksia 16.9. - 24.9.
Lähetykset maksutta 25.9.

Hae verkkokaupasta

Tämä osa ei sisällä tällä hetkellä mitään sisältöä. Lisää sisältöä tähän osaan sivupalkin avulla.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Vastuullisuustyö käyntiin

  • 6 min lukuaika

Vastuullisuudesta puhuvat ja vastuullisuuttaan mainostavat useat tuotemerkit ja verkkokauppiaat. Niin myös Classy, ainakin pienesti, alpakkaa käsittelevällä sivullaan. Mutta mitä on tuo vastuullisuus? Ja onkohan Classy oikeasti vastuullinen? Jossain määrin asiaa on selvitetty silloin, kun pyrimme myyjäksi Weecos.comiin, tuolle vastuullisten designmerkkien markkinapaikalle. Toki läpäisimme heidän vastuullisuuskyselynsä. Mutta selvitetäänpä asiaa hiukan lisää!

Suomessa Eetti (Eettisen kaupan puolesta ry) on tutkinut jo useana vuotena suomalaisten vaatemerkkien vastuullisuutta Ränkkää brändi -tutkimuksissaan. Mukana on todella monta merkkiä melko pienistä muodin toimijoista suomalaisittain hyvin suuriin, ja jopa suurten kauppaketjujen omiin vaatemerkkeihin. Pienet pärjäsivät isoja paremmin. Classy ei ole ollut mukana, ja on varmastikin toistaiseksi liian pieni tuohon joukkoon.

Suomalainen tutkimus on tehty käyttäen hollantilaisen Rank a Brand kansalaisjärjestön kriteeristöä vaatemerkeille. Kun Eetti tutkimustaan tekee, niin pisteytys on yksinkertainen – jos vastaus on myönteinen ja selkeä, niin tulos on 1 piste, jos kielteinen tai epäselvä, tuloksena on 0 pistettä. Tietojen tulee löytyä brändin nettisivuilta tai muutoin helposti, sähköpostilla selittelyt eivät auta.

Seuraavassa tarkastellaan Classyn toimintaa tällä samalla jaottelulla. Tulisikohan Classylle pisteitä? Mitkä olisivat suurimmat ja/tai helpoimmin korjattavissa olevat puutteet? Olkoon tämä blogiteksti lähtölaukaus Classyn suunnitelmalliselle vastuullisuustyölle.

 

Classyn ilmastotoimet

Tästä kohdasta kriteeristö antaa maksimissaan 6 pistettä. Tarkastelussa on mukana hiilijalanjälki, ilmastotyö ja ilmastotavoitteet.

Vihreä jalanjälki

Omien toimintojen hiilijalanjälki

Classy ei ole laskenut eikä julkistanut omien toimintojensa hiilijalanjälkeä. Se olisi kuitenkin kohtuullisella vaivalla tehtävissä, sillä meillä on jonkin verran kokemusta toisen yrityksen hiilijalanjäljen laskennasta. Joiltakin osin jouduttaisiin käyttämään arvioita.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Sähkö uusiutuvista luonnonvaroista yli 50 % / 100 %

Perheyrityksen päätoimipiste on perheen koti, jossa on nykyisellään hyvin tilaa.  Siellä tapahtuu tuotteiden toimitukset ja muu päivittäinen toiminta. Käytetty sähkö on ns. perussähköä, jonka osuudesta vain 29 % tuotetaan uusiutuvilla energialähteillä. Loput on tehty ydinvoimalla tai fossiilisilla polttoaineilla. Tämä on helposti korjattavissa oleva asia. Classyn varsinainen varasto on Muuramen keskustassa. Siellä sähkö kuuluu vuokraan. Tilan sähkönkäyttö on varmasti lähes olematonta, sillä valojakaan ei pidetä päällä kuin harvoin, ainoastaan silloin kun tuotteista haetaan täydennystä, tai uusi lähetys sinne viedään.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Toimitusketjun hiilijalanjälki

Classy ei ole laskenut eikä julkistanut toimitusketjunsa hiilijalanjälkeä. Suurin vaikutus on varmasti lankojen tuotanto sekä rahdit. Garlita, neulomomme Liettuassa, käyttää omaa aurinkoenergiaa, joten heidän osaltaan hiilijalanjälki on pieni. Kokonaisuutenaan tuotantoketjussa hiilijalanjälkeä kuitenkin syntyy merkittävästi, ja sen määrä olisi hyvä selvittää, ja varmastikin myös mahdollista selvittää. Työtä se kuitenkin vaatii.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa mahdollisesti 1 piste.

Toimitusketjun hiilijalanjäljen pienentäminen

Classyn toimesta tuotantoketjun hiilijalanjälkeen voi suoraan vaikuttaa ainoastaan kuljetustavan valinnalla. Muilta osin toimenpiteet tulisi toimittajan tai palveluntarjoajan tehdä.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessakin mahdollisesti 0.

Tavoitteena ilmastoneutraalisuus

Kompensoimalla tämä on helposti saavutettavissa vaikka heti, joten sellaisen lupauksen kyllä uskaltaa tehdä. Siispä Classy on omasta toiminnastaan hiilineutraali vuoteen 2025 mennessä. Tähän pääsemiseksi on ensin aloitettava hiilijalanjäljen laskenta.

Tästä 1 piste.

Kaikenkaikkiaan osiosta saataisiin nyt vain 1 piste, mutta tulevaisuudessa kohtuullisella työllä jopa 4 pistettä.

Classyn ympäristötoimet

Ympäristötoimista on mahdollista saada 12 pistettä. Tarkastelussa ovat raaka-aineiden vastuullisuus, haitallisten kemikaalien käyttökielto ja sen seuranta, pakkausmateriaalit ja jätejalanjälki, sekä vaatteiden elinkaaren pidentämiseen liittyvät toimet.

Alpaca shearing

 

Suositeltavat raaka-aineet yli 25 % / 50 % / 90 %

Classyn käyttämä 100 % alpakka ei ole Rank a Brand’n suositeltujen raaka-aineiden listalla, mikä on hiukan outoa. Onhan niiden kasvatus hyvinkin luonnonmukaista ja kestävää. Esimerkiksi luomupuuvilla näkyy kyllä kelpaavan, vaikka senkin tuotantoon liittyy ongelmia.

Mielestämme alpakka on materiaalina erinomainen, ja myös vastuullisesti tuotettua, emmekä sen vuoksi ole sitä vaihtamassa. Sen rinnalle saattaa joskus tulla muitakin materiaaleja, aika näyttää kuinka suunnitelmat toteutuvat.

Tästä 0 pistettä, ja ihan lähitulevaisuudessa ei ole enempää luvassa. Siis kolme pistettä menetetty!

Kierrätetyt raaka-aineet yli 25 % / 90 %

Classy ei käytä kierrätettyjä materiaaleja. Tuotannosta ylijääneiden kartioiden langanloppujen, sekä purettujen lankojen käyttömahdollisuuksia tutkitaan parhaillaan osana opinnäytetyötä. Näin valmistettujen tuotteiden osuus ei kuitenkaan voi nousta kovinkaan suureksi, sillä tällaista hukkaa syntyy hyvin vähän.

Tästä 0 pistettä, ja ihan lähitulevaisuudessa ei ole enempää luvassa.

Käytäntö poistaa vaaralliset kemikaalit tuotantoprosessista

Classyn käyttämät langat ovat Öko-Tex 100 sertifioituja, joten niiden osalta politiikka on ja käyttökiellettyjen vaarallisten kemikaalien lista on varmasti saatavilla. Neulonnassa kemikaaleja ei tarvita, ja muutoinkin tuotanto Suomessa ja Liettuassa on turvallista.

Nappien ja vetoketjujen tuotannon kemikaaleista ei ole tietoa, mutta niiden osuus tuotteiden kokonaispainosta on häviävän pieni.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Vähintään yhden / vähintään kolmen epäillyn kemikaaliryhmän poisto

Katso edellinen.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Pakkausmateriaalit 

Tuotteiden postituksessa asiakkaille käyttämämme tuplapussit ovat valmistettu kaksinkertaisesta voimapaperista, ja on siten kierrätettäviä. Ne kestävät hyvin myös uudelleenkäytön tuotteiden palautuksessa, silloin kun se on tarpeen, tai jossain muussa lähetyksessä.

Neuleet pakataan tehtaalla ohuisin polyeteenipusseihin, jotka ovat tarpeen tuotteen suojana niiden kuljetusten ja varastoinnin aikana. Muovipussi suojaa kosteudelta ja estää tekstiilituholaisten pääsyn neuleen kimppuun. Näköpiirissä ei ole keinoa, jolla näistä pusseista voitaisiin luopua.

Kriteeristössä vaadittua raporttia ei ole, mutta se voidaan tehdä.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Jätemateriaalijalanjälki

Jätemateriaalien jalanjäljen laskentaa ei ole vielä tehty. Kaikki pakkausmateriaalit pyritään kuitenkin uudelleenkäyttämään jo pelkästään se kuluja vähentävän vaikutuksen vuoksi. Materiaalit, joita ei voi käyttää, tai joille ei ole tarvetta, kierrätetään. Pääosa näistä on pahvia ja puisia kuormalavoja.

Tuotannosta ylijääneiden langanloppujen, sekä purettujen lankojen käyttömahdollisuuksia tutkitaan parhaillaan osana opinnäytetyötä. Jätteisiin ne eivät mene, sillä kyseessä on harvinainen ja kallis materiaali, joka ansaitsee arvoisensa käytön.

Neuleet tehdään pääosin kappaleet muotoon neulomalla ja ne suoraan toisiinsa liittämällä, joten leikkuujätettä ei synny kovinkaan paljoa. Sikäli kun syntyy, niin neulomot huolehtivat siitä.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa mahdollisesti 1 piste.

Hitaan muodin ja uudelleenkäytön edistäminen

Hidas muoti ja iskulause ”Osta vähemmän, osta parempaa” ovat olleet Classyn periaatteita toiminnan alusta alkaen.

Arviointikriteereissä mainittua laajennettuja asiakastakuuta, korjaus- ja huoltopalvelua, tuotteiden takaisinottoa tai käytettyjen tuotteiden myyntiä Classyllä ei ole. Näitä tulee harkita.Tuotteiden takaisinotto aloitetaan kunhan niissä olevalle materiaalille keksitään jatkokäyttöä esim. huovuttamalla.

Sen sijaan hoito-ohje löytyy. Korjausohjeita siihen voisi vielä lisätä.

Hintarakenteen avausta ei Classyn sivuilta löydy, mutta se olisi jollekin tuotteelle esimerkinomaisesti helposti tehtävissä. Tuotteiden hinnoittelurakenne vaihtelee, mutta se on suunnilleen sellainen, että tuotteen verottomasta hinnasta muodostavat

  • raaka-aineet ja tarvikkeet 20 %
  • työt ja neuleiden rahdit 20 %
  • brändin osuus 20 %
  • markkinointi ja myynti 40 %

Kokotaulukot ovat verkkokaupassa erikseen jokaiselle tuotteelle.

Tästä nyt 1, tulevaisuudessa 2 pistettä.

Kaikenkaikkiaan osiosta saataisiin nyt vain 1 piste, mutta tulevaisuudessa kohtuullisella työllä olisi saatavissa 6 pistettä.

Työelämä- ja ihmisoikeudet

Osiosta voi saada 11 pistettä, jos kunnossa ovat tuotannon ihmisoikeudet ja niiden valvonta koko arvoketjussa

Garlita knitting factory

 

Tehdastyöntekijöiden valitusmekanismi

Mitään varmistuskäytäntöä ei ole. Sen toteutus ja käytännön toiminnan varmistaminen voisi olla hyvin hankalaa, tai peräti mahdotonta.

Tästä 0 pistettä, ja ihan lähitulevaisuudessa ei ole enempää luvassa.

Luettelo suorista toimittajista

Luetteloa ei ole julkaistu, mutta sellainen voidaan tehdä.

Kaikki Classyn käyttämät langat toimittaa perulainen Inca Tops. Kaikki neuleet, pannat ja osan pipoista tekee liettualainen Garlita, ja osan pipoista suomalainen Nevil. Aiemmin neuleet tehtiin toisessa suomalaisessa neulomossa, mutta tästä jouduttiin luopumaan saatavuusongelmien vuoksi. Kudotut huivit tekee perulainen MFH Knits.

Pientarvikkeista tuotelaput toimittaa suomalainen Tuotenauha, vetoketjut tulevat Virosta Coats Eestiltä, ja napit toimittaa kiinalainen Miracle Trims. Hintalaput toimittaa suomalainen Kirjapaino Kari. Muut painotuotteet tehdään omana työnä.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Avoin toimittajaluettelo

Tätä ei vielä ole, mutta se voidaan kyllä tehdä, jos/kun tarvittavat tiedot toimittajilta saadaan.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Toimittajien luettelon laajennus alemmas toimitusketjuun

Tätä ei vielä ole, mutta se voidaan kyllä tehdä. Käytännössä perulaisilla yhtiöillä on toimittajina saman konsernin muita yhtiöitä esim. huiveissa käytettäviin lankoihin. Muita toisen portaan merkittäviä toimittajia ei ole.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Ostot sertifioiduilta valmistajilta 25 % / 50 % / 70 %

Kaikki neulontatyö tehdään matalan riskin maissa, Suomessa ja Liettuassa, joten siltä osin asia on kunnossa jo näiden maiden lainsäädännön puolesta. Neuleiden osuus Classyn hankinnoista on yli 90 %.

Tästä kaiketi jo nyt 3 pistettä, samoin tulevaisuudessa.

Työehtopolitiikka puolivalmiiden tuotteiden toimittajille

Tällaista politiikkaa tai sen raportointia ei ole tehty, ja sen tekeminen saattaa olla ylivoimaisen hankalaa.

Tästä 0 pistettä, ja ihan lähitulevaisuudessa ei ole enempää luvassa.

Sitoutuminen toimeentuloon riittävän palkkaan

Tällaista julkista sitoutumista ei ole, mutta se voitaisiin toki tehdä. Suomen ja Liettuan osalta asiassa ei varmastikaan ole ongelmaa. Mutta käytännössä perulaisten toimittajien palkkatason selvittäminen, tai edes sen selvittäminen, mikä kulloinkin on oikeasti elämiseen riittävä palkkataso, on hyvin vaikeaa.

Tästä 0 pistettä, ja ihan lähitulevaisuudessa ei ole enempää luvassa.

Tavoite elämiseen tarvittavan palkan maksamiseen

Katso edellinen.

Tästä 0 pistettä, ja ihan lähitulevaisuudessa ei ole enempää luvassa.

Ostokäytännöt

On Classyn edun mukaista suosia pitkäaikaisia yhteistyösuhteita toimittajiensa kanssa, ja keskittää tilaukset heille. Tätä ei ole politiikkana julkaistu, mutta se voidaan toki tehdä.

Tästä nyt 0, tulevaisuudessa 1 piste.

Kaikenkaikkiaan osiosta saataisiin nyt 3 pistettä, mutta tulevaisuudessa kohtuullisella työllä olisi saatavissa 7 pistettä.

Yhteenveto

Kun arvioinnissa pisteen saamiseksi tarvittaisin myönteinen ja selkeä vastaus, niin kovin montaa pistettä ei vielä tulisi. Mahdollisesti kuitenkin yhteensä viisi.Pisteitä kertyisi kaikista osioista, niin ilmastotoimista kuin ympäristötoimitakin, sekä työelämään ja ihmisoikeuksiin liittyvistä kysymyksistä.

Sen sijaan kohtuullisen helposti nykyinen toimintapa ja -politiikat kirjaamalla, ja toimintaa kehittämällä olisi saatavissa noin 17 pistettä, mikä olisi jo hyvä tulos. Sillä pääsisi E-A -asteikolla jo B-kategoariaan. 

Tosin vastuullisuuteen liittyen tämän kaltaisissa tutkimuksissa vaatimukset kasvavat jatkuvasti, niin kuin oikein onkin. Niinpä suunnitelmallinen vastuullisuustyö on syytä aloittaa saman tien, ja pyrkiä saamaan nuo kuntoon nuo nopeimmin korjattavissa olevat asiat. Sitten voikin katseen suunnata jo pidemmälle. Ja jos joskus Ränkkää brändi -kriteeristön kohdat loppuvat, niin käytettävissä on muita, vielä laajempia kriteeristöjä. 

Teemme vastuullisuusarvioinnin ja -raportin uudelleen vuoden 2023 alkupuoliskolla. Katsotaan silloin, mikä on tilanne.