Laamat ja alpakat, niistä olet varmasti kuullut. Nämä tunnusomaiset Andien kamelieläimet, sekä vikunjat ja guanakot ovat yleistymässä kaikkialla maailmassa.
Ensinnäkin mikä on mikäkin, ja miksi ne ovat meille niin tärkeitä?
Jokaisella niistä on erilaisia lajikkeita, mutta pidetään asia yksinkertaisena.
Useimmat ihmiset tietävät vähän kahdesta viimeisestä edellä mainitusta, vikunjoista ja guanakoista. Miksi? Koska ne ovat villieläimiä. Niiden kuitu voi olla melko kallista, ei vain siksi, että se on hienoa, vaan myös siksi, että sitä on vaikeampi saada.
Esimerkiksi vikunjoiden keritsemiseksi suoritetaan perinteinen rituaali nimeltä Chaku. Tämän seremonian aikana kylän asukkaat ympäröivät vikunjat kootakseen ne kaikki yhteen maatilan pihalle keritsemistä ja sen jälkeistä vapauttamista varten.
Takaisin laamoihin ja alpakoihin. Nämä tunnetaan paremmin, koska ne ovat kesyjä.
Ne ovat olleet läsnä kulttuurissamme muinaisista ajoista lähtien. Taiteen ilmenemismuodot, kuten keramiikka, näyttävät nämä eläimet osana paikallisten päivittäistä elämää.
Joskus niitä vaikea erottaa, mutta voimme sanoa yleisesti, että laamat ovat suurempia. Niillä on pitkä kaula ja jalat, terävät korvat ja pitkänomainen nenä; kun taas alpakat ovat pulleita, ja niillä on lyhyemmät jalat, korvat ja litteä nenä.
Kun keskitymme alpakoihin, meillä on kaksi tyyppiä. Huacaya alpakka, jonka pörröinen villa saa sen näyttämään lampaalta; ja Suri alpakka, joilla on kiharampi karva, joka näyttää rastatukalta.
Ero paikallisille on kuitenkin suurempi. Laamat ovat enimmäkseen lastien kuljetukseen, kun taas alpakoita kasvatetaan pääasiassa niiden turkin vuoksi.
Koska alpakanvilla on yksi maailman hienoimmista kuiduista, sitä arvostetaan erittäin hyvin kaikkialla. Tämä on luonnollisesti merkittävä tulo paikallisille. Puhumattakaan sen kolesterolittomasta ja proteiinipitoisesta lihasta, sekä lannoitteena ja polttoaineena käytettävästä lannasta.
Maailman alpakkakannasta Perussa on noin 87 prosenttia, ja niiden jalostus on tärkein karjankasvatuksen muoto Perun ylängöillä, edustaen 80 prosenttia paikallisista tuloista. Tämä taloudellinen toiminta on niin tärkeää, että juhlimme jopa "Alpakan kansallispäivää" aina 1. elokuuta.
Mutta tämä on enemmän kuin liiketoimintaa, se on perheiden perinne. Alkuperäisyhteisöt, jotka asuvat yli 4000 metrin korkeudessa, joissa olosuhteet ovat ihanteelliset alpakoiden lisääntymiselle, säilyttävät tämän vuosien mittaan kehittyneen inkojen perinnön.
Tämä on myös perheaktiviteetti, joka motivoi kaikkia perheen jäseniä osallistumaan. Keritsemisestä luonnollisen värjäysprosessin läpikäymiseen, villan kehruuseen ja kankaiden valmistukseen esi-isien tekniikoilla.
Mikä olisikaan parempi tapa kokea alpakan kuitujen pehmeys kuin Classy? Tunne Perun kuidut ihollasi pukeutumalla hienoihin ja kauniisiin Classyn neuleisiin! Katso naisten neuleet ja miesten neuleet.
Parhain terveisin,
Ara
Ara on syntynyt ja kasvanut Perussa. Pienestä tytöstä lähtien hän on kirjoittanut taitavasti ja aina rakastanut matkustamista. Viime vuosina hän on työskennellyt käännösstudioissa ja matkailualalla. Ara sanoo, että hänen työnsä on intohimo ja elämäntapa, mikä näkyy myös Classylle tehdyissä Peru-aiheisissa "virtuaalimatka" -artikkeleissa. Mikähän on seuraava tutustumisen kohde? Edellinen artikkeli Titicaca, purjehdusta korkealla. |