Hae verkkokaupasta

Tämä osa ei sisällä tällä hetkellä mitään sisältöä. Lisää sisältöä tähän osaan sivupalkin avulla.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Neuleiden suojaus tuholaisilta

  • 2 min lukuaika

Onneksi olkoon! Olet valinnut pitkäikäisen ja kestävän Classy-alpakkaneuleen uudeksi luottovaatteeksesi. Olet varmasti huomannut alpakan kuidun olevan sileää ja pehmeää. Ikäväkseni joudun kertomaan, että myös hyönteismaailman tekstiilituholaiset arvostavat näitä ihania ominaisuuksia. Alpakka ei ole valitettavasti poikkeus muista luonnonkuiduista, jotka kelpaavat mainiosti ravinnoksi useille hyönteisille.

Kuvan neuletakki unohtui tuholaisten saataville, ja niinpä käyttäjä pääsi paikkaamaan toistakymmentä reikää.

Paikattu koinsyömä Juliaca neuletakki

 

Viheliäiset tuholaiset

Tuholaisia on valitettavasti useita. Ehkä tyypillisin ja helposti tunnistettava on koiperhonen eli vaatekoi tai turkiskoi. Ne ovat vaaleita valonarkoja yöperhosia, joista sormella murskatessa jää käteen kullanhohtoinen hile. Koit pyrkivät munimaan eläinperäiseen kuitumateriaaliin, joka on pimeässä. Juuri koiperhosten toukat aiheuttavat vahingot alkaessaan syömään välittömästi kuoriutumisensa jälkeen. Vaatekoin toukka puree rosoisia reikiä ja jättää jätöksiä, kun taas turkiskoin toukan syö siististi suuria sileitä aukkoja.

Vaatekoi

Kuva: Olaf Leillinger, CC BY-SA 2.5, via Wikimedia Commons

Vaatekoi siivet levällään

Kuva: Sarefo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Vaatekoin toukka

Kuva: Sarefo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Myös kovakuoriaisissa on tekstiiliensyöjiä. Esimerkiksi turkiskuoriaiset voivat olla jopa koko taloyhtiölle vahingollisia. Turkiskuoriaislajeista yleisimmät ovat pilkkuturkiskuoriainen, joka on varustettu kolmella vaalealla pilkulla selässä, ja vyötiäiskuoriainen, jolla on selässä sahanterää muistuttava kellertävä kuvio. Molemmat ovat pääväriltään tummia.

Turkiskuoriainen

Kuva: Francisco Welter-Schultes, CC0, via Wikimedia Commons

Turkiskuoriaisten toukat syövät etenkin likaisia villavaatteita, mutta ne saattavat jättää neuleesi rauhaan, jos muuta ravintoa löytyy ja asunto on puhdas. Myös esimerkiksi museokuoriainen saattaa toukkineen vahingoittaa tekstiilejä.

Ennaltaehkäisy

Ehkä tärkein keino tuholaisten ennaltaehkäisyssä on puhtaanapito niin vaatteiden kuin kodin osalta. Tämäkään ei toki valitettavasti ole absoluuttisen toimiva keino. Neuleita kannattaa tuulettaa usein ja tahrat pestä pois. Lisää vinkkejä löydät hoito-ohjeestamme.

Neuleet kannattaa varastoida puhtaina ja järkevästi puhtaissa kaapeissa. Ne voi myös säilöä suojaan esimerkiksi paperipussiin, pahvilaatikkoon tai tyynyliinaan.

Me Classylla arvostamme hitaan muodin arvoja ja mielestämme vaatteen tulee kestää vielä jopa seuraavalle käyttäjälle. Kirppistelyssä kannattaa kuitenkin olla tarkkana, jotta muutkin vaatteesi kestävät. Kirpputorit ja second hand -liikkeet saattavat altistaa kaappisi ikäville hyönteisille. Vaatteissa saattaa olla esimerkiksi yllä mainittujen tuholaisten munia, ja näin suuri vaara myös alpakkaisten neuleiden vaurioille. Kuumaa pesua kestävät tekstiilit on hyvä pestä ja myös vaatteiden pitäminen pakastimessa viikon ajan eliminoi tuholaiset.

Torjunta

Heti mahdollisen tuholaishavainnon huomattuasi saata arvokkaat alpakkaneuleesi turvaan. Alpakka ei kestä korkeita pesulämpötiloja, joten puistele neuleet ulkona ja vie vähintään -20 °C pakastimeen ainakin viikon ajaksi, jopa pidemmäksi ajaksi. Muita tekstiilejä voi mahdollisesti pestä 60–90 °C tai viedä muutamaksi tunniksi saunaan. Myös matot on hyvä puistella tai pestä samoin kuin vaatekaapit desinfioivilla pesuaineilla.

Koiperhosten tai kuoriaisten torjunnassa voi myös pohtia sumuttamisen eli yksilöiden myrkyttämisen mahdollisuutta. Erilaiset hyönteissuihkeet oikeisiin paikkoihin sumutettuina voivat olla todella toimiva keino. Erilaiset pimeät kolot kuten listojenaluset ovat otollisia piilopaikkoja hyönteisille ja näin tärkeitä paikkoja sumuttaa. Turkiskuoriaisten kohdalla voi myös pohtia koko talon tai taloyhtiön tuholaistorjuntaa.

Ylläpitävään torjuntaan on niin luonnollisia kuin kemiallisia ratkaisuja. Setripuun ja laventelin sanotaan karkottavan koiperhosia. Nämä eivät kuitenkaan toimi muihin kuin aikuisiin perhosyksilöihin. Kaupoissa on myynnissä erilaisia riippuvia koikarkottimia ja -ansoja, jotka sisältävät osittain samanlaisia mekanismeja kuin luonnollisetkin vaihtoehdot. Nämä on muistettava vaihtaa kolmen kuukauden välein.

Koiperhosten ansa ja torjunta

 

Näillä vinkeillä hyvää päivän jatkoa ja lämpimiä vuosia Classy-alpakkaneuleesi kanssa!